
Acı Kavun Yağı 50 ML
- OG natural
- Ürün Kodu : 8682792205577
TELEFONDA SİPARİŞ VER
0 850 304 01 54
Tıklayın, telefonunuzu bırakın. Sizi arayalım.
Önemli Hatırlatma: Bu ürün sadece belirli il ve ilçelere soğuk zincir araçlarımız veya kurye ile DÜKKAN KURYESİ hizmeti olarak gönderilmektedir. Kargo firması ile gönderim yapılmamaktadır.
DÜKKAN KURYESİ zamanlarını ve bölgelerini incelemek için tıklayınız.
Acı kavun yağı kabakgiller familyasındandır. Cırtatan kavunu, Eşekhıyarı, Ebu Cehil Karpuzu, Acıdüvelek, Acıdülek, Yaban hıyarı, Çakal kavunu olarak da bilinir.
Sarı çiçekli, tüylü, çok yıllık, otsu bir sürünücü bitkidir. Kökleri 30-40 cm, gövdesi ise 1- 2 m’ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır. Yaprakları üçgen – kalp seklinde ve kenarları dişlidir. Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır.
Acı Kavun Yağı nedir?
Virâneliklerde yetişir. Mavi yeşil yapraklı, sert kaba tüylü, sürüngen otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde çok rastlanır. Oval meyvelerinin içindeki sıvıdan sulandırılarak ve köklerinden infüzyon yolu ile faydalanılır. Kökünün hoş olmayan bir kokusu ve acı bir tadı vardır. İçerdiği en önemli madde elaterindir. Meyvesi 4-5 cm boyunda, küçük uzun yumurta biçiminde, yeşil renkli ve üzeri pütürlüdür. İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları vardır. Meyve olgunlaştıkça içinde büyük bir basınç toplanır ve rengi hafifçe sararır. Sonra patlayarak tohumlarını 4-6 m uzağa fırlatır. Meyveler olgunlaşınca renk sarımsı-yeşil olur ve dalından kolayca kopar. Koparıldığı yerdeki delikten tohumları ve öz suyu kolayca çıkar. Bu su gözler için çok yakıcı ve tehlikelidir.
Acı kavun bitkisi yol kenarlarında, otların bulunduğu yerlerde, dip kısımlarında, çoğunlukla nemli ortamlarda, dere kenarlarında rahatlıkla bulunabilir. Yürürken dikkatli bakıldığında karşınıza çıkar. Toplarken sapından koparmaya dikkat edilmesi gerekir. Yumuşak bir bitki olduğu için olgunlaştığı zaman, dokunduğunuz gibi patlayabilir, suyunu alma imkanı kalmayabilir. Kabuk ve çekirdekleri çok zehirlidir. Asıl kullanılacak kısmı ise suyu ve etli kısmıdır. Olgunlaşmamış, daha yeşil iken toplanırsa zehirli ve ishal edicidir.
Kurutulmuş ve öğütülmüş kabuğun bir gramı, tohumunun yarım gramı ya da kökünün iki gramı yutulursa, öldürücü olabilir. Bir dal üzerinde bir tane bulunursa, daha da zehirli olur. Zehirleyici maddesini zayıflatmak için bal veya şekerle karıştırmalıdır. Hem tazesi hem kurusu ilaç olarak kullanılabilir.
Acı kavun yağı, meyvesi (Çekirdeksiz), yaprakları ve kökü kurutulur ve saklanır. Acı kavunun suyu, yapraklarının suyundan daha kuvvetlidir. Sararmış ve olgunlaşmış acı kavunlar en iyisidir. Acı kavunun suyu mükemmel bir temizleyici ve eritici olup, derin tabakalarda depolanan ve yıllarca saklanan fazlalıkları ve zararlı maddeleri söküp dışarı atar.
Kabuğu giyeceklere serpildiği zaman güveye engel olur. Kokusu havanın bozulmasını engeller. Ağızda tutulduğu zaman ağız kokusunu güzelleştirir. Baharat gibi yemeğe katıldığı zaman sindirimi kolaylaştırır. Etli kısmı midenin ısısını düşürür. Asitli kısmı kabız yapar.
Aynı kategoride bulunan uçucu yağlar arasında yer alan sağlığa faydalarıyla bilinen udi hindi yağı ürünümüzü de incelemenizi tavsiye ederiz.
Acı Kavun Yağı Faydaları
- Acı kavun yağı, sarılık hastalığında buruna suyu damlatılırsa sarılığı geçirir.
- Kan akan yere konulursa kanı keser.
- Yılan ve akrep sokmalarına karşı panzehirdir. Kökü, yılan ya da akrep sokan kimseye yedirilir ve sokan yere sürülürse faydalı olur.
- Fakat hamilelerin kullanması önerilmez. Düşüklere sebep olur.
- Çıkacak olan diş yerlerine sürülürse kolay çıkartır.
- Yaprağı zeytinyağı ile pişirilip karına sürülürse karın ağrısını geçirir.
- Kökü kaynatılıp buharına oturulursa basura iyi gelir.
- Saçkıran hastalığına iyi gelir.
- Felce, kaşıntıya, karaciğer hastalıklarına, hatta siroza, böbrek ve mesane hastalıklarına, romatizma, gut ve kadın hastalıklarına iyi gelir.
- Kan ve safrayı inceltir, baş ağrısı ve migreni geçirir.
- Özellikle meyvesi, kökü ve elateryum adıyla tanınan madde ishal yapıcı ve idrar arttırıcı, hem de buruna çekilmek yoluyla sinüzite karşı kullanılır.
İlgili Ürünler
Bu Kategorinin En Çok Satanları

